Sykepleiernes pensjonsrettigheter er hjemlet i en egen lov med røtter tilbake til starten av 1960-tallet, altså lenge før Folketrygden ble etablert. Sykepleierpensjonsloven er selvsagt blitt revidert adskillige ganger i mellomtiden, men fortsatt er det betydelige forskjeller mellom sykepleiere og «normale offentlig ansatte».
Disse forskjellene innebærer bl.a. at sykepleiere står overfor helt andre valg dersom de ønsker å trappe ned eller slutte å jobbe i perioden 62 til 67 år enn andre.
Det er også et spesielt kjennetegn ved denne pensjonsordningen at sykepleiere skal være medlem av sin pensjonsordning i kraft av sin utdannelse og yrkesutøvelse uavhengig av om virksomheten er offentlig eller privat.
Dette innebærer igjen at sykepleiere som gjennom karrieren har tjenestegjort i både privat og offentlig sektor – enten sekvensielt eller parallelt – har helt spesielle muligheter til å optimalisere sin pensjonsopptjening og -uttak.
Vi ser at det særlig er en spesiell undergruppe av sykepleiere som går glipp av en ekstraordinær mulighet til god pensjonsopptjening:
Når vi utfører Individuelle pensjonsvurderinger kommer vi fra tid til annen over tilfeller hvor klienten med enkle grep kan øke verdien av sin pensjonsopptjening med mange millioner kroner. Og da er det ofte denne undergruppen av sykepleiere det er snakk om.